sitelogo

De Fryske Olympiade

Margriet Kalsbeek

Margriet Kalsbeek

imagesZaterdag 15 juni was de eerste editie van de Fryske Olympiade. Op deze dagen kwamen 3 Friese sporten samen: het fierljeppen, het kaatsen en het skûtsjesilen. ’s Ochtends hebben we eerst kennisgemaakt met ons team en de teamcaptain: Alyda Norbruis. Zij werd vorig jaar zomer nog 2e met het baanwielrennen op de 50myphoto (2)0 meter op de paralympische spelen in Londen.

Wij waren samen met een aantal kaatsers en fierljeppers het oranje team en kregen ter herkenning een oranje zweetbandje om. Rond een uur of 10 begon iedereen aan zijn eigen sport. Vanwege de harde wind hadden we 2 reven in het grootzeil en 1 rif in de fok. Tijdens het inzeilen bleek al dat het meer nogal grote verschillen qua diepte heeft. Op sommige plaatsen staat 30 meter water (het is een voormalige zandput die gedeeltelijk is volgestort), maar er zijn ook plaatsen bij waarbij er maar 80 cm staat. Op een gegeven moment zoog de kont van het schip helemaal naar de grond en de voorkant kwam helemaal omhoog met als gevolg dat we helemaal geen gang meer hadden.

Na een tijdje inzeilen kwamen dikke buien opzetten. Net voor de start werd de wedstrijd uitgesteld en later zelfs afgelast. Net op tijd hadden alle schepen de zeilen gestreken, toen de stomyphoto-2 (2)rtbuien losbarsten met windstoten van windkracht 8. Bij het aanleggen op lager wal hebben we overal extra stootkussens en landvasten gebruikt om de schepen niet te beschadigen.

Na de buien bleek de wind met windkracht 6 (en soms meer) nog steeds te hard om op dit meer te kunnen zeilen, waardoor de zeilwedstrijden helaas niet door konden gaan. Wij hebben toen gekeken naar de kaatsters en fierljeppers en hebben het schip naar Eastermar gevaren, waar we volgende week wedstrijden hebben. Gelukkig bleef het ’s middags wel droog, maar ook de fierljeppers hadden last van de harde wind, aangezien deze van opzij kwam. De kaatsers hadden gelukkig ’s middags de wind tegen bij de opslag.

Ondanks het slechte weer was het wel een geslaagde dag. Er heerste een gezellige sfeer en we hebben diverse sporten kunnen bekijken. Heel leuk! Hopelijk hebben we een volgende keer meer geluk en kunnen we dan wel een wedstrijd zeilen!

 

Ook leuk om te weten:

  • Vrijdag 14 juni hebben 250 basisschoolkinderen kennisgemaak t met de Friese sporten. Ook Michiel was hierbij en zeilde met groepjes kinderen in de Fryske boerenpream. Het bleek dat 8 van de 10 kinderen eigenlijk nog nooit op een boot had gezeten, laat staan gezeild had. Deze dag was dus ook zeker een succes!
  • Michiel was nog op Omrop Fryslân… kijk hier!

myphoto-3 (2)myphoto-1 (2)

 

Meer berichten

Lemmer Ahoy 2013

Afgelopen weekend hebben we Lemmer Ahoy gezeild. Hier strijden elk jaar skûtsjes en aken in verschillende klassen om de eerste prijs. Wij zaten in de

Lees meer »

Een nieuwe website!!!

We hebben een nieuwe website!!! Na een tijdje uit de lucht te zijn geweest, is dan eindelijk deze gloednieuwe website klaar. Hiervoor willen we Thirza

Lees meer »