sitelogo

Lemmer Ahoy 2013

Foto van Margriet Kalsbeek

Margriet Kalsbeek

Afgelopen weekend hebben we Lemmer Ahoy gezeild. Hier strijden elk jaar skûtsjes en aken in verschillende klassen om de eerste prijs. Wij zaten in de klasse met de A-skûtsjes van de IFKS en de SKS skûtsjes (totaal 26 skûtsjes). Het zeilweekend werd gekenmerkt door harde wind, waardoor op vrijdag de wedstrijden afgelast werden.

Donderdag was de eerste wedstrijd. De wind viel mee, waardoor we vol tuig konden zeilen. We startten op een mooi plekje, maar we hadden niet voldoende snelheid om weg te kunnen lopen. We zijn nog bezig met het trimmen van het harde-wind zeil, zodat we er ook met iets minder wind (een kleine windkracht 4) genoeg druk in hebben en er genoeg snelheid mee kunnen maken. Dit hadden we helaas donderdag nog niet. We hebben verder een mooie wedstrijd gezeild, waarbij we op een 17e plekje eindigden.

Zaterdag werd de tweede wedstrijd gezeild. Al snel bleek het hard te waaien; buien in de lucht en dikke golven buiten de baai. Daarom hadden we net voor de start zowel in het grootzeil als in de fok een rif gezet. We kwamen heel mooi uit de start. We konden de wind prima verzeilen en de vlagen werden goed opgevangen. Bij de bovenboei was er een gaatje waardoor wij mooi voor de bakboordschippen om de boei konden draaien. Helaas probeerde Langweer dit ook, terwijl er geen ruimte was, waardoor deze ons op het roer raakte. Ook Huizum kon daardoor geen kant op, waardoor ook deze bij ons op botste. Wij kwamen gelukkig snel vrij en konden op die manier als 4e om de bovenste boei. Achter ons bij de bovenste boei botsten nog veel meer skûtsjes op elkaar, zoals o.a. de Sudwesthoeke en Bolsward. Deze zijn beide met schade eruit gegaan. Ook Langweer en Huzum hielden het voor gezien. Gedurende de wedstrijd hielden steeds meer schepen ermee op om diverse redenen. Sommigen met schade en sommigen omdat ze de harde wind niet aan konden vanwege te veel zeil of te weinig bemanning. Daarnaast zijn er twee skûtsjes omgegaan, waarbij de Grytsje Obes van Romke de Jong water schepte en zonk. Gelukkig is de bemanning er voortijdig afgehaald door skûtsje de Singelier.

Wij zeilden ondertussen door. Bij de onderboei (bij het strand) draaide de wind zo dat de skûtsjes achter ons een stuk hoger naar de volgende boei konden. Daarbij verloren we een paar plaatsen. Ook hebben we een verkeerde slag gemaakt, omdat we moesten draaien voor een bakboordschip. Achteraf hadden we er beter achterlangs gekund. Uiteindelijk zijn we als 10e geëindigd. Het was een stormachtige wedstrijd, maar wij waren tevreden. In het klassement waren we 9e.

SAMSUNG

Meer berichten

Donateursactie

Op zaterdag 2 oktober heeft de donateurscommissie van Stichting Skûtsje Raerder Roek een donateursactie in Raerd georganiseerd. Bemanning en vrijwilligers zijn door het dorp getrokken

Lees meer »

IFKS 2018

Het was weer een veelbewogen IFKS. Afgelopen jaar gepromoveerd naar de B-klasse, dus de concurrentie was dit jaar weer een stukje sterker dan vorig jaar.

Lees meer »

IFKS 2019

Zo…. wat was het weer een superweek, met voor ons een fantastisch resultaat; 2e in de B-klasse en dus gepromoveerd naar de A-klasse van de

Lees meer »

IFKS 2017

Dit jaar was het even anders voor ons. Met een nieuwe schipper ‘Sijmen’ begonnen we weer onderaan, dus in de C-klasse. Michiel zat lekker met

Lees meer »

Het jaar 2017

Inmiddels zijn we alweer gestart aan seizoen 2017. Dit jaar zeilen we voor het eerst mee in de C-klasse. Met een nieuwe schipper (Sijmen Kalsbeek)

Lees meer »

IFKS 2015

Wauw wat hadden wij mooi zomerweer tijdens de IFKS-week. De trainingsdagen vooraf aan de IFKS vielen wel een beetje in het water met eerst storm

Lees meer »